Makluman Terkini !!!
Ikan Keli Panggang Masak Lemak Cili Padi
Bahan-bahan
1 kilo ikan keli [dipanggang]
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
7 biji cili padi(kalau nak pedas tambah lagi)
1 mangkuk santan pekat
sedikit santan cair
sedikit buah cekur
hirisan daun cekur
sedikit garam
sedikit perasa
Cara-cara memasaknya
1. Tumbuk cili padi, bawang merah, bawang putih,
dan buah cekur sehingga lumat.
2. MAsukkan ikan keli dalam periuk. PAstu campurkan
dengan bahan-bahan yang ditumbuk tadi dalam periuk.
3. MAsukan santan cair. Kemudian didihkan pada api yang
sederhana.
4. Apabila sudah mendidih masukkan pula santan pekat,
gram dan serbuk perasa. Biarkan hingga mendidih.
5. Akhir sekali taburkan dengan daun cekur tadi..
dipetik dari http://www.anjungcafe.com/viewcontent/3069
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan: