Makluman Terkini !!!
Asam Pedas Ikan Keli
Isi
5-7 Ekor Ikan Keli Hidup
(ikan lain jenama pun boleh) (Resepi ini tidak mengunakan minyak) - sebab ikan keli sudah ada minyak.
Siang Ikan dan potong 2.
Basuh beberapa kali sampai hanyir hilang, guna asam jawa, limau atau tepung gandum.
gerenti hanyir hilang.
Bahan -bahan A
Lengkuas 1 cm
Halia 1 cm
Kunyit Hidup 1 cm
Serai 3 batang
Cili Kering 10-15 batang - kalau nak pedas tambah lebih sikit lah.
Bawang Putih 2 - 3 ulas.
Bawang Merah Besar 1 - 2 biji.
Blender Bahan-bahan A -sampai betul hancur.
Bahan Tambahan.
Asam keping 4 -5 keping.
Daun limau Purut - daun sahaja.
Daum Kesom -daun sahaja
Kalau perlu tomota boleh juga 1-2 biji.
Garam dan (ajinomoto , kalau nak lah)
Cara Memasak.
Masukkan ikan dalam periuk.
Masukkan bahan-bahan A. (sudah di blender).
Tambah Sedikit air.
Panaskan.
Bila Mendidih sikit, tambah sikit air dan jgn terlalu banyak, nanti rasa kureng enakkkkk....
Baru masukkan Bahan - Bahan Tambahan tadi satu persatu.
dipetik dari http://www.mymesra.com.my
0 ulasan: