Masukkan Email Untuk Update Terkini Dari Ratu KeLi:

Delivered by FeedBurner

Ebook Panduan Asas Ternakan Ikan Keli (Siri 1)

Makluman Terkini !!!

Perluang Perniagaan KEROPOK LEKOR jenama "AROMA" : Lekor Special KEROPOK LEKOR Keluaran Ainul Agrobased....hubungi kami...untuk info dan peluang niaga...

Asam Pedas Ikan Keli

Readmore »»
Label:

Isi

5-7 Ekor Ikan Keli Hidup
(ikan lain jenama pun boleh) (Resepi ini tidak mengunakan minyak) - sebab ikan keli sudah ada minyak.

Siang Ikan dan potong 2.
Basuh beberapa kali sampai hanyir hilang, guna asam jawa, limau atau tepung gandum.
gerenti hanyir hilang.

Bahan -bahan A

Lengkuas 1 cm
Halia 1 cm
Kunyit Hidup 1 cm
Serai 3 batang
Cili Kering 10-15 batang - kalau nak pedas tambah lebih sikit lah.
Bawang Putih 2 - 3 ulas.
Bawang Merah Besar 1 - 2 biji.

Blender Bahan-bahan A -sampai betul hancur.

Bahan Tambahan.

Asam keping 4 -5 keping.
Daun limau Purut - daun sahaja.
Daum Kesom -daun sahaja
Kalau perlu tomota boleh juga 1-2 biji.
Garam dan (ajinomoto , kalau nak lah)

Cara Memasak.

Masukkan ikan dalam periuk.
Masukkan bahan-bahan A. (sudah di blender).
Tambah Sedikit air.
Panaskan.
Bila Mendidih sikit, tambah sikit air dan jgn terlalu banyak, nanti rasa kureng enakkkkk....

Baru masukkan Bahan - Bahan Tambahan tadi satu persatu.

dipetik dari http://www.mymesra.com.my



0 ulasan:

Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net Powered by  MyPagerank.Net