Makluman Terkini !!!
Ikan Keli Berlada
Bahan-bahannya:
2 ekor ikan keli (sederhana besar) - dikelar badannya
Asam jawa atau limau (utk menghilangkan lendir pada badan ikan keli)
Serbuk kunyit & garam
Minyak utk menggoreng
4 biji cili masak (boleh juga ditambah dgn Cili api kalau suka extra pedas)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 labu bawang besar
sedikit halia
asam jawa, gula, garam & serbuk perasa (ajinomoto la biasanya) secukupnya
Cara menyediakannya:
1. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir.
2. Gaulkan ikan keli dgn kunyit & garam dan kemudian digoreng sampai gareng.
3. Blendkan cili masak, bawang merah & putih juga halia. Tumiskan sampai naik bau.
4. Masukkan Air asam jawa, gula, garam & ajinomoto secukupnya.
5. Kalau suka dgn sambal yg agak berkuah tambahkan air & biarkan menggelegak.
6. Masukkan pula bawang besar yg dihiris sampai layu.
7. Akhir sekali masukkan la ikan keli yg dah digoreng & terbalik2kan. Cepat2 la tutup api nanti ikan jadi lembik.
dipetik daripada http://halaqah.net/v10/index.php?topic=1346.0
0 ulasan: