Makluman Terkini !!!
Ikan Keli Masak Serum
Kiriman: Mastika Hj. Mohd Salih
Sumber: Ibu Mertua
Bahan-Bahan:
Ikan Keli Cili api 13 biji
Bunga Kantan 2 kuntum
Serum tumbuk (buah perah) (ikut citarasa)
Halia - sebesar ibu jari
belacan - sebesar ibu jari
Garam
Gula
Ikan 2 ekor
Cili api (ikut citarasa) ditumbuk lumat bersama serum, garam & gula
Bunga kantan dihiris-hiris kasar
Cara:
Masak di dalam periuk berisi air sebanyak 2 cawan. Adunkan semua ramuan sehingga mendidih dan masukkan ikan keli. Letakkan sedikit garam & gula mengikut citarasa.
Cadangan Hidangan:
Enak dimakan bersama nasi panas
Tambahan:
Buah perah boleh ditemui dipinggir hutan dan perlu dibersih drp. kulit dan dikeringkan sebelum ditumbuk
Credit to http://resepi.mesra.net/Detailed/4885.shtml
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
0 ulasan: