Masukkan Email Untuk Update Terkini Dari Ratu KeLi:

Delivered by FeedBurner

Ebook Panduan Asas Ternakan Ikan Keli (Siri 1)

Makluman Terkini !!!

Perluang Perniagaan KEROPOK LEKOR jenama "AROMA" : Lekor Special KEROPOK LEKOR Keluaran Ainul Agrobased....hubungi kami...untuk info dan peluang niaga...

Projek KeLi Bimbingan Ainul AB : En Mahli Di Kpg Semariang Batu

Readmore »»
Label:

29 November 2008 - KRU Ainul AB telah melawat tapak projek salah seorang peserta kursus asas penternakan ikan keli yang dianjurkan oleh Ainul AB. Projek Ternakan Ikan Keli yang diusahakan oleh En Mahli telah boleh dituai setelah lebih daripada 3 bulan menceburi dalam bidang penternakan ikan keli. Projek ternakan ikan keli beliau bertempat dikawasan bawah rumahnya di Kampung Semariang Batu, Kuching Sarawak. Keseluruhan ternakan beliau berjumlah 16,000 ekor dan akan ditingkatkan dari masa kesemasa.

Ternakan yang diusahakan oleh En Mahli adalah dengan menggunakan 3 kaedah iaitu dengan menggunakan Tangki PVC, Kanvas dan Plastik.

Kaedah Kolam yang digunapakai adalah yang paling minima dimana Plastik yang berharga RM16 digunapakai sebagai alternatif bagi kolam penternakan. Malah Kolam Kanvas turut dibina sendiri.
Melalui kaedah pembinaan sendiri kolam kanvas ini, En Mahli telah berjaya mengurangkan kos bagi setiap kolam beliau lebih kurang sebanyak RM600 berbanding yang dibeli dipasaran ..
Tahniah En Mahli...

En Mahli Di Kawasan Ternakan Ikan Kelinya

Kolam Kanvas Buatan Sendiri

Kolam Plastik

Kolam Ikan Keli Yang Sedang Dikeringkan Untuk Dituai0 ulasan:

Yahoo bot last visit powered by MyPagerank.Net Msn bot last visit powered by MyPagerank.Net Powered by  MyPagerank.Net